Wist je dat je jezelf kunt beschermen?

Risico’s en rendement hangen veelal samen, maar je kunt jezelf beschermen tegen al teveel risico (en veel kapitaalverlies). Hoe? Dat lees je in dit artikel.

 

Veilig beleggen door risico te spreiden

Het risico op verlies bij beleggen in aandelen  is voor veel mensen voldoende reden om helemaal niet te gaan beleggen. Je kan natuurlijk kiezen voor een veilige oplossing zoals, obligaties of deposito’s maar die zijn niet altijd beschikbaar. Je kan ook je geld op een spaarrekening laten staan en met een klein bedrag gaan beleggen. Met geld dat je dus niet direct nodig hebt. Het voordeel hiervan is dat je jouw geld altijd beschikbaar hebt voor het geval er sprake is van een financieel noodgeval en maak je daarnaast toch kans op rendement op de (kleine) belegging. Als je dat niet de moeite waard vindt kan je er voor kiezen om je belegging te beschermen.

 

Oefen met de online demo beleggen

Als je net begint met beleggen dan kom je veel termen tegen die je in eerste instantie niet veel zeggen maar dat went snel. De beste manier om deze termen zo snel mogelijk eigen te maken is door er mee om te leren gaan. Je kan hiervoor de app van een onlinebroker op je mobiel of tablet downloaden. Met de app heb je toegang tot de live stream aandelenmarkten en de beleggingsproducten die de online broker aanbiedt. In plaats dat je met je eigen geld (risicovol) gaat beleggen kan je gaan oefenen met de demo versie. Je krijgt dan een virtueel saldo in je account waarmee je kan gaan beleggen. Uiteraard is het geld niet van jou dus eventuele winsten zijn dan ook niets waard en komen te vervallen.

 

Beveilig je belegging me stop loss

Uit de vele vele beleggingsmogelijkheden die de app je biedt kies je er één waarin je wilt beleggen, bijvoorbeeld de Nederland 25 Cash. Na het selecteren van het aantal aandelen kan je kiezen om je belegging een stop loss en een limiet mee te geven. De stop loss is als het ware jouw veiligheidsvest en voorkomt dat je onverhoopt (duizenden) euro’s kwijt raakt. Je bent dus wel risicovol aan het beleggen maar je hebt jezelf een bescherming gegeven door het verlies te beperken. Met de stop loss voorkom je dus niet dat je geen verlies kan lopen maar je beperkt het verlies wel. Met het meegeven van een limiet kan je van te voren bepalen wanneer je de aandelen wilt verkopen. Als er bijvoorbeeld 10% winst is gemaakt stap je dan automatisch uit en hoef je daarvoor niet eens online te zijn. Het gaat vanzelf.

 

Stop loss meestal verplichte ‘veiligheidsgordel’

De risico’s van beleggen kan je met de stop loss dus minimaliseren terwijl je wel kan profiteren van de winsten. Je kan tussendoor de stop loss namelijk aanpassen en dat maakt beleggen weer een stuk aantrekkelijker. Op het moment dat hert onderliggende aandeel in waarde is gestegen pas je de stop loss en het limiet gewoon aan. Of als je vindt dat het aandeel zijn maximum wel heeft behaald pak je alsnog je winst. Bij de meeste online brokers is een stop loss overigens een verplichting.