Beleggen is populairder dan sparen. Mensen die spaargeld hebben besluiten de laatste jaren steeds vaker om hun geld te gaan beleggen in plaats van op een spaarrekening te laten staan. Waarom? Omdat het op die manier veel sneller groeit dan wanneer ze het geld op de bank laten staan.
Geen rente of zelfs een negatieve spaarrente
Sinds na de crisis van 2008 / 2009 de spaarrentes alleen maar naar omlaag zijn gegaan besluiten steeds meer mensen om andere manieren te zoeken om hun spaargeld te laten groeien. De spaarrente staat in veel gevallen niet alleen erg laag maar soms zelfs op nul procent. Dat betekent dus dat je helemaal geen rente meer ontvangt. En alsof dat al geen goed nieuws is, er zijn al momenten geweest dat de rente onder de nul procent kelderde. Een negatieve rente op je spaargeld dus. Dat is iets wat veel mensen nog niet weten. Zij komen daar pas achter als zij op het afschrift zien dat hun spaargeld is gekrompen.
Risico’s kleven aan beleggen
Met de historisch lage rentestanden is het dan ook geen wonder dat veel Nederlanders hun mogelijkheden bekijken om te gaan beleggen. Ten opzichte van sparen biedt beleggen immers wel de mogelijkheid om je spaargeld te laten groeien. Al staat tegenover dit voordeel dat je ook risico loopt. Je kan namelijk geld verliezen en dat is nog veel erger dan geen rente ontvangen. Kiezen voor beleggen om sparen achter je te laten is dan een logische gedachte maar je dient er rekening mee te houden dat er verschillende risico’s aan beleggen kleven.
Vermogensrendementsheffing van 2,9%
Iets dat voor veel mensen niet helemaal duidelijk is, is hoe het nu zit met de belasting op vermogen als je een lage rente of een negatieve rente ontvangt op je spaargeld. Tot 2017 geldt een vermogensrendementsheffing die gebaseerd is op een fictief rendement van 4%. Daar betaal je vervolgens 30% belasting over. Per 2017 wordt gekeken naar het gemiddelde rendement van de 5 jaren daarvoor. Dit gemiddelde is per 2017 2,9%. De fiscus hanteert dus over 2017 een rendement over je spaar- en beleggingsgeld en zal dit met 30% belasten. Dat is handig om te weten als je nu nul procent rendement maakt.
Vraag hulp van een adviseur
De vermogensrendementsheffing gaat in bij vermogens vanaf 25.000 euro. Met deze kennis in het achterhoofd zal het aantal mensen dat zal gaan beleggen alleen maar gaan toenemen. Je zal immers wel gek zijn om de fiscus je geld te laten afnemen en daar niks tegen te doen. Met beleggen kan je het verlies tenminste nog enigszins beperken. Zorg wel dat je de hulp van een ervaren beleggingsadviseur inroept om zo niet al te veel risico te lopen. Je kan er ook voor kiezen om bij je bank in een beleggingsfonds te stappen. Een dergelijke fonds is vaak samengesteld uit een keur aan verschillende beleggingsproducten om de risico’s op verlies tot een maximum te beperken.
Let op welke staatsobligatie je neemt
Je kan er ook voor kiezen om je geld in een obligatie te investeren. Staatsobligaties staan er om bekend dat de rente gegarandeerd is en dat de looptijd doorgaans van te voren is vastgesteld. Je weet met een obligatie dus ieder geval dat je geld (relatief) veilig staat en dat het iets opbrengt. Houdt er wel rekening mee dat je niet in de valkuil loopt te kiezen voor een staatsobligatie uit een land dat er economisch slecht voor staat. Die bieden vaak wel hoge rentes maar als het land failliet gaat ben je gewoon je geld kwijt.