Beleggen van A tot Z

Wie met beleggen begint kan wel wat tips gebruiken. Wat ook heel veel kan schelen, is kennis van de termen die gebruikt worden. In dit beleggers abc leggen we je graag uit wat de belangrijkste termen in de wereld van beleggen zijn.

 

Aandeel

Een aandeel wordt ook wel een effect genoemd. Een aandeel vertegenwoordigt de waarde van het onderliggende bedrijf die de aandelen heeft uitgegeven, Een bedrijf geeft aandelen uit als het naar de beurs gaat of, als het al op de beurs aanwezig is, geld nodig heeft om bijvoorbeeld te investeren. In dit laatste geval spreken we van een emissie. Bij het kopen van een aandeel wordt je als het ware voor een klein deel eigenaar van het bedrijf. Afhankelijk van het aantal aandelen je in bezit hebt wordt je uitgenodigd voor jaarvergaderingen en bij het nemen van belangrijke beslissingen. Omdat het aandeel in wezen een stukje bedrijf is wordt er op ieder aandeel winstuitkering uitgekeerd. Dit wordt dividend genoemd.

 

AEX

Over heel de wereld kennen de economieën per land en streek een eigen beurs, soms ook wel meerdere. Al deze handelsbeurzen zijn met elkaar verbonden. De bedrijven die bij deze handelsbeurzen zijn ingeschreven zijn doorgaans de grootste en best presterende bedrijven van dat betreffende land. In Nederland heet die beurs de Amsterdamse Exchange Index oftewel AEX. De AEX wordt elk jaar opnieuw herzien maar kent al jarenlang veel bedrijven die ieder jaar blijven. Dit zijn onder meer Koninklijke Shell, Ahold, Philips en KPN. De AEX index wordt wereldwijd gezien als de graadmeter van de Nederlandse economie.

 

Beleggingsfonds

Voor iedere profiel een eigen fonds. Dat was de gedachte toen de banken begonnen met het samenstellen van beleggingsfondsen. Een speciale fondsbeheerder werd in het leven geroepen om de fondsen samen te stellen en te blijven beheren. Deze fondsbeheerder blijft na het uitbrengen van het fonds dan ook de beleggingen monitoren en zo nodig aanpassen en/of vervangen, afhankelijk van het sentiment op de markt en visie op basis van de ontwikkelingen in de verschillende wereld economieën.

Als klant kan jij handig gebruik maken van een beleggingsfonds omdat je zo zelf niet op zoek hoeft te gaan naar beleggingsproducten die passen bij jou profiel en doel. Beleggingsfondsen bestaan afhankelijk van het profiel uit onder meer aandelen, obligaties en deposito’s aangevuld met eventuele beleggingsproducten zoals CFD’s, al komen die nog maar weinig voor. Beleggingsfondsen hebben namelijk vaker een behoudend karakter dan een risicovolle strategie.

 

CFD

In de jaren negentig is in Amerika de hefboomconstructie voor effecten bedacht en in een zeer lucratief beleggingsproduct waarmee vervolgens actief op de beurs kon worden gehandeld. Dat werd in die tijd alleen gedaan door professionele beleggers in opdracht van hedgefondsen. Dat hier met emotie werd gehandeld werd duidelijk ten tijde van de kredietrisico en financiële crisis in 2008. De zogeheten Contract for Difference (CFD) was dusdanig populair dat die werd toegepast op de woningmarkt. En daar ging het mis. Men verkeerde collectief in de aanname dat woningprijzen alleen naar boven zouden bewegen en paste hierop hun belegging strategieën toe. Bij het dalen van de woningprijzen ontplofte de bubbel dan ook en verdampte miljarden aan CFD dollars in het niets.

Een CFD is in Amerika nu aan banden gelet en in Europa streng gemonitord zodat er geen onverantwoorde beslissingen meer kunnen worden genomen. Want de CFD is juiste een zeer slim en mooi product, je moet er alleen verstandig mee omgaan. Als particuliere belegger kan je bij de online brokers met een gemiddelde verhouding van 1:20 handig en efficiënt gebruik maken van de hefboomconstructies zie zo kenmerkend zijn voor CFD’s zodat je met weinig geld toch hoge winsten kan boeken.

 

Dow Jones

In Amerika is de Dow Jones het handels platform waar ondernemingen als Coca Cola, Apple en GE genoteerd staan. Het is een toonaangevend meetinstrument voor de Amerikaanse economie oftewel één van de meest belangrijke indices. De Dow Jones is ooit begonnen als handelsplatform voor de industrie maar de meeste bedrijven die daar ooit inzaten zijn inmiddels failliet.

 

Effecten

Wanneer we het hebben over aandelen dan bedoelen we daarmee het stukje onderneming dat je aankoopt op de beurs. Per aandeel koopje dus een klein deel van het onderliggende bedrijf. Dit aandeel wordt ook wel een effect genoemd. In een beleggingsportefeuille worden de bellegingen dan ook aangeduid als effecten.

 

Fondsbeheerder

Iedere bank en vermogensbeheerder heeft zijn eigen fondsbeheerders. Dit zijn zeer belangrijke mensen die er voor zorgen dat in de eerste plaats een beleggingsfonds wordt samengesteld en daarna zorgdragen voor de prestaties van het fonds. Een actieve fondsbeheerder koopt en verkoop volgens een bepaalde strategie en visie. Een goede fondsbeheerder is dan ook vaak zijn gewicht in goud waard.

 

Goud

In tijden van economische tegenwind keren mensen altijd naar goud. Dat is al duizenden jaren zo en goud heeft nog altijd nog dezelfde waarde behouden. Het is zaak dat je niet te laat goud inkoopt want dan kan je vaak al op het hoogtepunt zitten. Je kan als regel aanhouden dat als de massa goud koopt je eigenlijk al te laat bent en dus beter kan wachten.

 

Hefboom

De hefboom is in een zogeheten Contract for Difference (CFD) de belangrijke tool die het product zo succesvol maakt. Met een verhouding van 1:20 wordt jouw inleg als het ware 20 keer meer waard. Dat komt door de hefboom. De hefboom vergroot dus jouw bereik en kan jij meeliften op de koersschommelingen van de aandelen en hieruit een hogere winst halen .

 

IEX

IEX is een beleggersplatform waar je alle belangrijke koersen kan volgen en waar het laatste nieuws met betrekking tot beleggen en alles wat daarmee te maken zou kunnen hebben wordt gemeld. Het is een belangrijk bron voor actueel economisch nieuws en het volgen van live stream koersen.

 

Kredietcrisis

In 2007 werden in Amerika de eerste scheuren in het onverantwoorde beleggingsgedrag van professionele beleggers en bankiers zichtbaar. De gevolgen waren desastreus en veroorzaakte de grootste crisis sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. Miljoenen mensen raakten hun baan kwijt, moesten hun huizen verlaten, en gingen duizenden bedrijven failliet. Sommige steden zijn nog altijd niet hersteld van de enorme financieel schade. In Europa was heit niet veel anders. Banken vielen om en IJsland ging zelfs bankroet. De oorzaak van de crisis is nooit aangepakt, er is gekozen voor een financiële injectie om het huidige systeem te handhaven. De sluimerende crises in de zuid Europese landen laat zien dat het injecteren van geld in de economie slechts een tijdelijke oplossing is.

 

Marktrisico

Beleggingen zijn onderhevig aan schommelingen in de markt. Hierdoor kan een aandeel fluctueren in waarde. Een goed voorbeeld is de lage olieprijs die wereldwijd de markt in een wurggreep houdt.  In de beleggingswereld wordt dan gesproken over een marktrisico.

 

NASDAQ

In New York is de National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ) dé toonaangevende handelsbeurs voor technologiebedrijven.

 

Obligaties

Als een overheid van een land of een groot bedrijf geld nodig heeft dan kan het geld op de markt gaan lenen. Er worden dan obligaties uitgegeven. Deze obligaties, in het Engels Bonds genoemd, hebben doorgaans een vaste rente en bepaalde looptijd. Hoe sterker de positie van het land dat de obligatie uitgeeft des te lager de rente, andersom geldt hetzelfde.

 

Olie

De wereldeconomie heeft decennia lang gedraaid op olie. Landen als Nigeria, Saudi Arabië en Venezuela zijn er zelfs van afhankelijk. De waarde van een vat olie is sinds 2015 aan een daling bezig en lijkt niet meer terug te klimmen. Oorzaken van de lagere olieprijs komt door minder vraag wat op zich een gevolg is van de toepassing van hernieuwbare energiebronnen als zon, wind en water. Ook als brandstof voor auto’s wordt men minder afhankelijk van olie.

 

Profit

Profit is het Engelse woord voor winst. In bepaalde beleggingsproducten kom je deze benaming tegen en heeft dan betrekking op het pakken van je winst.

 

Rente

Spaarrekeningen zijn tot voor kort zeer populair geweest omdat de rentestanden redelijk goed waren. De laatste tijd staan de spaarrentes zeer laag en soms zelfs op nul procent. Dit drijft veel spaarders naar beleggen.

 

Risico

Beleggen is populair bij particulieren en dit blijft toenemen. Dat komt onder meer door de lage spaarrentes. Beleggen brengt echter wel risico’s met zich mee. Je kan je inleg (deels) kwijt raken

 

Sprinter

ABN Amro heeft ooit het hefboomproduct Turbo bedacht. Hierna hebben veel andere banken dit hefboomproduct overgenomen en er een eigen naam aan gegeven zoals deze naam Sprinter. Met de Sprinter kan je met een lage inleg toch meeliften op de koersschommelingen van onder meer aandelen. Een CFD werkt volgens hetzelfde principe.

 

Turbo

Ontwikkeld door ABN Amro. Het is een hefboomproduct dat het kenmerk heeft dat je met een relatief lage inleg toch hoge winsten kan boeken. Onder CFD wordt dit volledig toegelicht

 

Vastgoed

Beleggen in onroerend goed wordt ook wel beleggen in vastgoed genoemd. Er zijn vastgoed ondernemingen die bijvoorbeeld  winkelcentra in beheer hebben en deze exploiteren. Onder vastgoed vallen ook bedrijfs- en kantoorpanden.

 

Wall Street

In New York staat de belangrijkste beurs van Amerika, Wall Street. Hier bevindt zich de NASDAQ en de NYSE. Hierdoor wordt Wall Street ook wel het financiële hart van de wereld genoemd.