Beleggen is niet zonder risico’s. Het risico dat je loopt met beleggen hangt heel erg af van het rendement dat je kunt verwachten. In het algemeen geldt: hoe hoger het rendement, hoe hoger de bijhorende risico’s. Ervaren beleggers weten hoe ze op risico’s in moeten spelen en berekenen hoeveel verlies ze kunnen riskeren zonder in de problemen te komen. Beginnende beleggers vinden dit doorgaans eng. Dat is begrijpelijk. Verdiep je daarom altijd grondig in de risico’s en rendementen van elke belegging die je aangaat.
Dit artikel geeft je handvatten om daar beter in te worden.
Begin met het maken van een beleggersprofiel
Dat beleggen niet zonder risico’s is weet je misschien wel. Het is om die reden dan ook dat het bij wet geregeld is dat aanbieders van financiële producten verplicht zijn om hun klanten zo goed mogelijk van informatie te voorzien en hierbij de risico’s duidelijk in kaar te brengen. Als je advies van een ervaren belegging expert inroept dan mag die jouw pas van advies voorzien als jij een beleggersprofiel hebt ingevuld. De uitkomst van dit profiel moet vervolgens worden vastgelegd en het is niet mogelijk om buiten dit profiel te gaan beleggen.
Veel verschillende beleggingsproducten
De keuzes met betrekking tot beleggen zijn enorm, bijna onoverzichtelijk te noemen. Dat komt omdat in de jaren voordat beleggen online mogelijk werd, banken hun eigen beleggingsproducten hadden samengesteld om zo hun klanten van een unieke portefeuille voorzien. Deze producten zijn er veelal nog steeds en daarbij zijn ook weer een serie aan nieuwe mogelijkheden bij gekomen. Maar vaak is het dus zo dat één beleggingsproduct wel tien verschillende benamingen kan hebben.
Lees voor meer informatie over dit thema ook onze tips.
Door hefboom kans op hoge rendementen
Een populair beleggingsproduct is die met een hefboom. De basis van deze zogeheten hefboomconstructies is altijd hetzelfde maar kan dus bij iedere aanbieder een andere naam hebben. Bij de online brokers worden ze met de originele Engelstalige naam Contract for Difference (CFD) in de beleggingsproducten genoemd. De werking van een CFD is eenvoudig. Als jij 100 euro vrij hebt om te beleggen dan kan je er voor kiezen om aandelen te kopen. Maar daar staan kosten tegenover en je hebt slechts enkele aandelen. Voor een beetje winst zal het aandeel sterk in waarde moeten stijgen.
Bij koersdaling is verlies evenredig groot
Een CFD is dan een veel efficiëntere manier om mee te beleggen. Als de betreffende CFD een factor 20 kent (1:20) dan betekent dit dat jij voor jouw 100 euro voor 2.000 euro aan aandelen krijgt toebedeeld. Je wordt echter geen eigenaar van de aandelen maar lift tijdelijk mee op koersschommelingen. Bij een koersstijging van 10% heb jij dan ook 10% over 2.000 euro. Dat is 190 euro meer winst dan 10% over 100 euro. Je begrijpt wel dat deze manier van beleggen zeer veel mensen aanspreekt. De kans op hoge winsten is namelijk zeer groot. Maar aan deze hoge rendementen zit ook een evenredig groot risico.
Geld kwijt plus een schuld
Stel dat in het voorbeeld van hiervoor het onderliggende bedrijf geen goede resultaten had geboekt maar het juiste heel slecht had gedaan. Dan zou het omgekeerde zijn gebeurd met jouw geld. Je had 100 euro om mee te gaan beleggen maar in plaats dat je daar winst op zou hebben gemaakt zou je die 100 euro kwijt zijn geweest. Daarbij zou je de broker nog een resterend bedrag schuldig zijn geweest. Een CFD mag dan je betere kansen op hoge rendementen geven maar je loopt tevens een enorm risico om geld kwijt te raken. Het is dan ook geen wonder dat aantrekkelijke rendement voorspelling altijd met argwaan moeten worden benaderd. Klinkt het te mooi om waar te zijn dan is dat in de meeste gevallen ook zo.