Wist je dat de bank jouw spaargeld belegt?

Wanneer je je afvraagt of je moet sparen of beleggen, is het wellicht goed om te weten dat de bank met jouw geld belegt als jij het niet doet. Banken genereren inkomsten door het geld van hun cliënten te beleggen. Daarvoor hebben zij professionals in dienst, die precies weten wat ze moeten doen.

De winst van een belegging wordt uitgekeerd in rente. Hoe zit dat nu precies? En als de bank met jouw geld kan beleggen, is het dan niet verstandiger om dat zelf te gaan doen?

 

Banken weinig transparant in hun beleggingen

Vraag aan iemand op een verjaardag of hij of zij weet wat er met zijn spaargeld gebeurt dan is het antwoord hoogstwaarschijnlijk ontkennend. En dat is niet zo gek want in de afgelopen decennia is de transparantie bij de banken verre van helder te noemen geweest. En sinds de laatste financiële crisis is daar helaas niet veel in veranderd, ondanks de eisen vanuit de gemeenschap om meer inzichtelijkheid. De banken hebben even op wankelen gestaan maar gelukkig zijn ze er nog, dankzij jou want zonder de steun van de Nederlandse belastingbetaler zou het bankenlandschap nu een stuk minder druk zijn.

 

Financiële crisis van 2008 gaf inzicht in strategie van banken

De financiële crisis van 2008 gaf ons een kijkje in de keuken van de (institutionele) banken in Nederland en de rest van de wereld. ING kreeg als eerste rake klappen te verwerken omdat zij hadden geïnvesteerd in extreem grote portefeuilles vol met risicovolle hypotheken. De economie haperde en dat werd al snel zichtbaar aan het aantal huishoudens in Amerika die niet meer aan hun financiële verplichtingen konden voldoen en hierdoor genoodzaakt waren hun huis te verlaten. Voor de banken betekende dit dat zij geen premies meer ontvingen op de hypotheken die op deze woningen rustte.

 

Bank herinvesteert, geeft rente op spaarrekeningen, en keer dividend uit

In het begin van 2009 was het aantal huishoudens dat geen hypotheek rente en aflossing meer betaalde opgelopen tot enkele honderdduizenden. Voor veel banken, waaronder ING, was dit aantal te groot. De verwachte inkomsten op de portefeuille aan hypotheken stokte zo erg dat ING bij de Nederlandse overheid moest aankloppen voor financiële steun en kon zo de bank gered worden. De crisis lijkt ver achter ons te liggen maar zij ademt nog altijd in onze nek en kunnen we iets van leren. Banken beleggen wereldwijd veelal in risicovolle producten. Van de winst kunnen zij weer herinvesteren en de aandeel houders een dividend uitkering doen. Jij krijgt als dank een beetje rente op je spaartegoed.

 

Zelf gaan beleggen

Met de kennis dat banken zelf volop beleggen is het misschien niet zo een gek idee om zelf ook maar te gaan beleggen om zo een beter rendement op je spaargeld te maken. Dat is altijd beter dan een beetje rente die de bank geeft, of helemaal niets. En als de bank het kan, waarom zelf dan niet? Uiteraard dien je daar wel iets voorzichtiger bij te zijn dan ING destijds deed zodat je niet het risico loopt je geld voor een groot gedeelte kwijt te raken. Maar ING was niet de enige bank die de controle was verloren en onverantwoorde beslissingen had genomen waar het volk aan te pas moest komen om de schade te beperken. In Amerika zijn grote banken failliet gegaan en ook in België viel de grootste bank omver waardoor duizenden huishoudens hun (levenslange) spaartegoeden volledig kwijt raakten. Wees voorzichtig, neem een deel van het spaargeld dat je niet nodig hebt en spreidt dit over verschillende beleggingen.

Een reactie plaatsen